• Karlstads universitet

Välkommen!

Detta är en sida för dig som tagit ut doktorsexamen, har promoverats eller skall promoveras vid Karlstads universitet och som är intresserad av att beställa en doktorshatt.

Här hittar du bilder på doktorshatten och på hattmärket, men även information om promotionsdatum, sista beställningsdatum, måttagning, leverans mm.

Karlstads universitet

Promotionsdatum: 2024-10-18

Tillverkningen av en hatt innefattar många arbetsmoment samt torktider som alla tar flera dagar i anspråk. Eftersom alla hattar görs för hand, med traditionella tekniker, kan varje hattmakare bara tillverka ett begränsat antal hattar per år. Detta är två viktiga orsaker till att vi behöver beställningar i god tid före leveransdatum.

Sista beställningsdag: 2024-06-21

För dig som avser medverka i promotionshögtiden är det extra viktigt att respektera sista beställningsdatum vid beställning av doktorshatt eftersom leveranstiden är kopplad till promotionsdatum. Leveranstiden för övriga beställningar beror på orderkön för tillfället.

02

Den doktorshatt vi tillverkar byggs upp av en schellackstomme.

När stommen är klar veckas ripstyget runt kullen. Samma tyg används till brättet. Ripstyget ligger slätt på brättet, både på ovan- och undersida. Ett svart ripsband monteras på roulékanten runt hatten. Hattbandet runt kullen är också ett svart ripsband men lite bredare än det som monteras runt kanten på brättet.

Ripsbandet används till den rosett där hattmärket fästs framtill på hatten. Märket på hatten bestäms av det universitet/högskola och den fakultet du tillhör. Hattmärket gestaltar fakulteternas respektive symboler. Undantaget är teologie doktor där istället en rosett i svart ripsband monteras framtill. Höjden på doktorshatten är idag 13 cm och det är samma modell för män och kvinnor.

Hela tillverkningsprocessen är ett traditionellt handarbete från början till slut!
Vi har inte doktorshattar på lager utan tillverkar bara efter beställning. En doktorshatt är alltid unik.

Hur ska en äkta doktorshatt se ut och vilka material ska användas

Specialbeställda material

Kvalité & Garanti

konfmatt

Måttagning

För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet. Tyvärr är antalet konformatörer begränsat i Sverige. Detta innebär att få har möjlighet att lämna ett konformatörsmått. Vill du beställa tid för konformatörsmått hos Hattmakare Lisa Franzén i Göteborg bokar du tid här. Övriga kontakter - se de olika butikernas öppettider i spalten som du hittar här till höger och vilken konformatör som finns närmast dig.

Du kan inte maila, scanna eller faxa konformatörsmåttet utan originalet måste skickas med posten. Vi rekommenderar att du tar två mått vid måttagningstillfället för att ha ett i reserv och att du skickar brevet rekommenderat. Skicka konformatörsmåttet till följande adress:

Franzéns Hattmakeri
Att. Lisa Franzén
Västra Skansgatan 1 B
413 02 Göteborg

Alternativet är att lämna ett måttbandsmått som kompletteras med bilder och vilken huvudform du har. Genom dessa uppgifter kan vi bilda oss en uppfattning om huvudform och storlek. Gå vidare till sidan som handlar om måttagning för att få reda på mer.

Konformatörsmått kan du få taget på följande orter:


Stockholm

Skomakeri Framåt
Besöksadress: Sven Vintappares Gränd 2 A, Gamla Stan, 111 27 Stockholm
Tidsbokning gäller! Boka tid via telefon  08-411 37 32Vägbeskrivning Res kollektivt


Uppsala

Guldsmed Stefan Carlsson
Besöksadress: Vretgränd 6 A, 753 22 Uppsala
Öppettider: Tisdag-Fredag 09.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
Tidsbokning gäller! Boka tid via telefon: 018-12 57 08 | Vägbeskrivning


Göteborg

Franzéns Hattmakeri
Besöksadress: Västra Skansgatan 1 B, 413 02 Göteborg
Tidsbokning gäller! Boka tid här | Vägbeskrivning Res kollektivt


Köpenhamn

F. PETITGAS EFTF.
Besöksadress: Købmagergade 5, 1150 København K
Telefon: 0045-33 13 62 70 | Vägbeskrivning


Oslo

Holm Hatter og Luer
Besöksadress: H.Heyerdahlsgate 1, 0160 Oslo
Telefon: 0046-22 41 15 74 |
Hemsida: www.hattebutikken.no Vägbeskrivning


Helsingfors

E.R. Wahlman OY
Besöksadress: Sofiankatu 5, 00170 Helsinki
Telefon: 00358-9-634 313 |
Hemsida: www.wahlman.fi Vägbeskrivning

AB Melanders Hattfabrik OY
Besöksadress: Nilsiäkatu 10-14 B, 00511 Helsinki
Telefon: 00358-400-485536 |
Hemsida: www.melandershattfabrik.fi


Beställning

Alla beställningar av doktorshattar kontrolleras. Du kan inte beställa en doktorshatt utan examen.
Antingen prickas ditt namn av på den lista som vi får av universitetet/högskolan inför promotionen.
Om vi inte har en lista att gå efter skickas namnet till respektive universitet/högskola för kontroll.

När vi tagit emot din beställning skickar vi en orderbekräftelse per e-post. Orderbekräftelsen är bra att spara och ha till hands vid eventuella frågor.

Vill du veta mer kan du läsa om detta i våra leveransvillkor och information som du hittar här.

Leverans

Doktorshatten levereras alltid i promotionsveckan med undantag för Lunds universitet där leveransen sker i slutet av veckan innan promotionsveckan. Hatten levereras alltid i vår lilla hattask som har löstagbart lock och inredning. Har du andra önskemål om leveransdatum, eller annat, anger du detta i fältet "Ytterligare information" i beställningsformuläret

I görligaste mån försöker vi uppfylla dina önskemål men tillverkningsprocessen avgör vad som är möjligt. Hattar som skall skickas lämnas till posten i slutet av veckan innan promotionsveckan med undantag för Lunds universitet där hattarna skickas i början av veckan innan promotionsveckan.
Hatten skickas då mot postförskott och paketeras i en extra ytterlåda för säker frakt.

Provning

Om man har möjligheten rekommenderar vi att du tar dig tid och provar hatten hos den närmaste hattmakaren så vi kan justera hatten om så skulle behövas. Allt för att den skall sitta perfekt på huvudet!

Vill du veta mer kan du läsa om detta i våra leveransvillkor och information som du hittar här.

 

Karlstads universitet - Hattmärke

Alla doktorshattar har ett hattmärke monterat framtill på hatten innefattande respektive fakultets symbol. Symboler skiftar från lärosäte till lärosäte och respektive fakultet. Undantaget är teologisk fakultet som har en svart rosett istället för ett hattmärke.

Här kan du se bild på Karlstads universitets hattmärke

  • Sol omsluten av lagerkrans

01

Priser

Pris på doktorshatt

Doktorshatt utan hattmärke: 9 120 kr

Hattmärket

När du beställer doktorshatten får du hattmärket som gåva av Karlstads universitet. Hattmärket skickas till oss efter det att vi registrerat din beställning.

doktask u lock_006

Skötsel av din hatt

Doktorshatt skall alltid borstas med en hattborste i mönster. Du skall också borsta med vecken som ligger runt kullen och på Lundamodellen även med vecken på brättet. Var extra försiktig runt rosetterna och hattmärket.Märket kommer att mörkna med tiden. Använd inte putsmedel på hattmärket. Detta kan göra att det förgyllda märket missfärgas och att förgyllningen förstörs. Det går i vissa fall att förgylla om ett hattmärke. Kontakta oss för mer information.Om du upptäcker att något behöver repareras rekommenderar vi att man kontaktar oss. Att försöka sy i hatten själv innebär att skadan kan förvärras och risken finns att hatten förstörs. Även vid svårare fläckar (fettfläckar) rekommenderar vi att hatten lämnas till en hattmakare, så att skadan inte blir större. Använd aldrig fläckborttagningsmedel, det gör oftast skadan ännu värre.

Förvara alltid hatten i sin hattask

Förvara hatten i en hattask som måste stå på ett plant underlag. Lägg aldrig något på hattasken då den kan riskera att gå sönder och hatten skadas. Exponera aldrig hatten för solljus under en längre period då materialet kan blekas. Vill man ha hatten synligt utställd, rådfråga då oss om hur hatten bäst skall placeras. Häng aldrig hatten på ett stativ eller hållare så att den vilar på platten. Detta kan medföra att kullen förstörs och förlorar sin form. Förvara inte heller hatten plant på ett bord, rakt på brättet, då brättet kan förlora sin form.Om det regnar skydda hatten med paraply eller förvara den i hattasken. Blir hatten blöt låt den torka långsamt på en hylla eller bänk tills den är helt torr. Lägg aldrig hatten i ett torkskåp eller på en värmekälla som element eller liknande. Om det uppstått vattenfläckar kontakta oss direkt.

Klädsel för män

Högtidsdräkt, frack med vit fluga och vit väst, folkdräkt eller akademisk högtidsdräkt.

Klädsel för kvinnor

Lång klänning, folkdräkt eller akademisk högtidsdräkt. Färgvalet är valfritt.

Håruppsättning och frisyrer vid användandet av Doktorshatt

För kvinnor rekommenderar vi låga håruppsättningar som bygger ut nedanför bakhuvudets spetsigaste punkt. Detta för att hatten är gjord efter konformatörsmåttet och inte håruppsättningen. Man kan också ha håret löst samlat bakåt.Om man vill ha inspiration skall man titta på hur dressyrryttarna sätter upp sina frisyrer. Här sitter också hatten vågrätt på huvudet precis som doktorshatten.För både män och kvinnor skall man tänka på att inte ha håret hängande i pannan nedanför hattens kant. En tumregel är att det skall vara fritt från hår från tinning till tinning.

Vi har givetvis lagt fokus på doktorshatten

så om du inte hittar svar på dina frågor på vår hemsida, klickar du på denna länk som går direkt till Karlstads universitet och deras information om högtiden.Om du tycker att något saknas och vill att vi skall komplettera med dessa uppgifter är du välkommen att kontakta oss.