• Cylinderhattar

  • Cylinderhattar

  • Cylinderhattar

  • Cylinderhattar

01

Cylinderhatten

Den cylinderhatten vi tillverkar är uppbyggd på en schellackstomme med samma teknik som på 1800-talet.

Hatten är ett traditionellt handarbete från början till slut. Alla hattar är unika – vi har inget hattlager utan tillverkar varje hatt efter önskemål och mått. I sortimentet har vi två olika varianter. Den ena kläs med ett material som liknar den svarta traditionella felben och den andra med hårfilt.

Om frack är anbefalld klädsel är cylinderhatten den huvudbonad som bör användas. I undantagsfall accepteras doktorshatt eller chapeau-claque. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

tophat2

Cylinderhattens historia

Den mest formella av alla hattar är den svarta Cylinderhatten. Det råder delade meningar om vilken hattmakare som tillverkade den första Cylinderhatten – Dunnage eller John Hetherington.

En historia berättar att John Hetherington första gången bar den på stadens gator 15 januari 1797. Människorna han mötte reagerade med förfäran. Hetherington blev dömd till böter för sitt tilltag att bära en hatt med ett sådant utseende. Men detta satte inte stopp för den höga hattens popularitet. Cylinderhatt klädd med svart felb var, utan undantag, en av de mest omtyckta hattarna under hela 1800-talet och ända in på mitten av 1900-talet. Höjd och form har varierat allt efter modets svängningar. De mest extrema modellerna ser man på 1840 – 50 – talet då kullen var som högst och midjan och brättet som smalast.

01

Cylinderhatt Felb

Den Cylinderhatt i felb vi tillverkar, byggs upp av en schellackstomme och kläs med ett felbliknande material som liknar originalet. Ett traditionellt handarbete från början till slut. Felb var ett material som förr i tiden speciellt framställdes för tillverkningen av cylinderhattar – en fin bomullsväv med invävda silkestrådar. Idag är felbtyget nästan omöjligt att hitta på marknaden men vår tygleverantör har lyckats ta fram ett tyg som är jämförbart med originalet och som specialbeställs från Frankrike. Denna modell går endast att beställas i svart eftersom tyget bara finns i svart.Hattens höjd kan varieras men den vanligaste höjden på Cylinderhatt är numera 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet. Läs mer om hur du går tillväga i menyn under Beställning/Måttagning.

01

Cylinderhatt Hårfilt

Den Cylinderhatt i hårfilt som vi tillverkar, byggs upp av en schellackstomme.  När stommen är klar kläs den med en långhårig hårfilt. Ett traditionellt handarbete från början till slut. Vanligaste färgen på Cylinderhatt är svart, men hårfilt går att få i stor färgvariation till skillnad från felbtyget. Du kan därför beställa hatten i den färg du önskar, förutsatt förståss att vi kan få tag i just den infärgade hårfilten hos vår leverantör.

Hattens höjd kan varieras efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på Cylinderhatt idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

Cylinderhatt Felb

Cylinderhatt Hårfilt