• Dressyrhattar

  • Dressyrhattar

  • Dressyrhattar

  • Dressyrhattar

01

Dressyrhatt

De Dressyrhattar vi tillverkar är uppbyggda på en schellackstomme med samma tekniker som på 1800-talet. Hatten är ett traditionellt handarbete från början tillslut. Alla hattar är unika – vi har inget hattlager utan tillverkar varje hatt efter önskemål och mått.

I sortimentet har vi två olika varianter. Den ena kläs med ett material som liknar den svarta traditionella felben och den andra med hårfilt. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

dressage

Dressyrhattens historia

Dagens ridgren dressyr var ursprungligen en del i de militära cirkusspelen i bland annat England, Tyskland och Österrike på 1800-talet. I Sverige var dressyr enbart en militär ridgren ända fram till 1952 då dressyr också blev en tävlingsgren för civila. Samtidigt tilläts de första kvinnorna tävla i dressyr men först 1972 kom de med i svenska dressyrlandslaget. Klädseln fram till 1950-talet var militär uniform men ändrades i samband med de nya reglerna för deltagande. Dagens ridjacka och dressyrhatt är inspirerade av  fracken och cylinderhatten. Dressyrhatten är vanligtvis 10 cm hög men det finns inga bestämda regler. Färgen kan variera men svart är vanligast.

01

Dressyrhatt Felb

Den Dressyrhatt i felb vi tillverkar byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med ett felbliknande material som liknar originalet. Hatten är ett traditionellt handarbete från början till slut. Felb var ett material som förr i tiden speciellt framställdes för tillverkningen av cylinderhattar – en fin bomullsväv med invävda silkestrådar. Idag är felbtyget nästan omöjligt att hitta på marknaden men vår tygleverantör har

lyckats ta fram ett tyg som som är jämförbart med originalet  och specialbeställts från Frankrike. Denna modell går endast att beställas i svart eftersom tyget bara finns i svart. Hattens höjd kan varieras men den vanligaste höjden på Dressyrhatt är numera 10 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

01

 Dressyrhatt Hårfilt

Den Dressyrhatt i hårfilt vi tillverkar byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med en långhårig hårfilt. Ett traditionellt handarbete från början till slut. Vanligaste färgen på dressyrhatten är svart. Hårfilt går att få i stor färgvariation till skillnad från felbtyget. Du kan därför beställa hatten i den färg du önskar, förutsatt förståss att vi kan få tag i just den infärgade hårfilten hos vår leverantör.

Hattens höjd kan varieras allt efter tycke och smak. Den vanligaste höjden på dressyrhatten idag är 10 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

Dressyrhatt Felb

Dressyrhatt Hårfilt