• Reparation / Renovering

Reparation/Renovering

För eller senare kan en hatt råka ut för skada eller behöva ändras. Renovering, reparation, appretering och utlästning kan utföras på de flesta typer av hattar. Allt beror på hur skadad hatten är. Hattmakaren kan lämna kostnadsförslag och bedöma huruvida en reparation kan genomföras med gott resultat. Innan du säljer eller slänger iväg gamla hattar – tänk efter en extra gång. Hattar har inget högt andrahandsvärde idag men affektionsvärdet kan å andra sidan vara ovärderligt. Att ärva eller hitta fina hattar second hand eller på auktion kan innebära riktiga fynd, om den inte är alltför skadad.

De flesta hattar, även sådana som är uppbyggda på schellacksstomme, kan med olika tekniker formas tillbaka till sin ursprungliga form.
Många material som hattar tillverkas av, är anpassade för att tåla väder och vind. Man kan därför med goda resultat tvätta hårt smutsade hattar, om man vet hur man ska gå tillväga. Känsligare material som felb på cylinderhattar rengörs med en speciell teknik och hatten putsas sedan upp till sin forna glans. På de flesta hattar kan man byta ut hattband, rouléband, hattrem och foder m m.

storlkeps-left

chapaeu-claque-stallning

Utlästning

Begagnade hattar är tyvärr oftast inte i rätt storlek, men den kan justeras både uppåt och nedåt, förutsatt att det inte är alltför stor skillnad mellan hattens storlek och ditt huvudmått. Med korrekta verktyg och tekniker kan man lästa ut de flesta hattmodeller. Hattar som är för stora justeras oftast med hattkork. Hattkork är smala remsor som läggs på insidan av hattremmen.

Oavsett om du köper en hatt begagnad eller ny, är det viktigt att tänka på att inte köpa en alldeles för stor eller för liten modell.
Till din hjälp har vi en lagt in en storlekstabell som du hittar här. Den enda hatt som inte låter sig ändras är Chapeau Claquen. Det beror på att stålställningen i hatten är svetsad så den kan helt enkelt inte göras större.

Reparation och utlastning

013-777x600

Utlästning av filthattar, tyghattar, kepsar mm,

Utlästning kan göras på de flesta filthattar, tyghattar och kepsar. Denna typ av hattar lästas ut med hjälp av ett verktyg som kallas utlästare. En minskning av hattstorleken görs enkelt med hattkork innanför hattremmen.

012-800x533

08

Utlästning av cylinderhattar, doktorshattar, dressyrhattar och plommonstop mm.

En hatt med schellackstomme kan många gånger göras större. Det är konformatörsmåttet som avgör om det går att lästa ut en hatt. Den omformas sedan med hjälp av en formaterare.

Detta gäller också hattar som är hårt appreterade, t ex plommonstop. En minskning av hattstorleken justeras med hattkork innanför hattremmen.