• Derbyhattar

  • Derbyhattar

  • Derbyhattar

  • Derbyhattar

01

Derbyhattar

Derbyhatten används till jackett, som även kallas förmiddagsdräkt. Den Derbyhatt vi tillverkar är uppbyggd på en schellackstomme med samma teknik som på 1800-talet. Hatten är ett traditionellt handarbete från början tillslut.

Vi har två varianter av Derbyhattar i sortimentet. Den ena har grått hattband och den andra svart. Alla hattar är unika – vi har inget hattlager utan tillverkar varje hatt efter önskemål och mått. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

derby

Derbyhattens historia

Fram till 1914 rådde ingen tvekan om en välklädd herres klädkod.

Till jackett och frack gällde Cylinderhatt! Derbyhatten – eller grå hög hatt – användes vid den tiden uteslutande tillsammans med jackett på hästkapplöpningar, tex på Royal Ascot. På Royal Ascot idag fascineras inte minst fotografer och reportrar av hattmakarnas höga hattar och modisternas fantastiska färgglada och fantasifulla kreationer för kvinnor, vid sidan av hästarnas prestationer.

På 1960-talet blev Derbyhatten populär vid bröllop som tillbehör till jackett. Idag – på 2010-talet – har den svarta Cylinderhatten återtagit sin plats som favorit till jackett vid bröllop. Derby- eller Cylinderhatt? Klädkoder förändras  – men valet är alltid ditt! Det är du som ska trivas med hatten på huvudet! På Derbyhatten väljer du mellan grått och svart hattband!

01

Derbyhatt Grå

Den Derbyhatt vi tillverkar, byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med korthårig hårfilt. Hatten är ett traditionellt handarbete från början till slut.Grå hårfilt går att få i många nyanser. Förutsatt att vi kan få tag i just den infärgade hårfilten hos vår leverantör, kan du beställa en hatt i den nyans du önskar.

Hattbandet är i samma nyans som filten eller något mörkare. Hattens höjd kan varieras efter önskemål. Den vanligaste höjden idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

01

Derbyhatt Svart

Den Derbyhatt vi tillverkar, byggs upp av en schellackstomme. När stommen är klar kläs den med korthårig hårfilt. Hatten är ett traditionellt handarbete från början till slut. Grå hårfilt går att få i många nyanser. Förutsatt att vi kan få tag i just den infärgade hårfilten hos vår leverantör, kan du beställa en hatt i den nyans du önskar.

Hattbandet är svart och roulébandet grått. Hattens höjd kan varieras efter önskemål. Den vanligaste höjden idag är 13 cm. För att uppnå perfekt passform rekommenderar vi alltid ett huvudmått taget med konformatör. Konformatörsmåttet ger oss möjlighet att tillverka en hatt som sitter perfekt på huvudet.

Derbyhatt Grå

Derbyhatt Svart