Lisa Franzén

Jag, Lisa Franzén, är född 1975 i Mölndal och till största delen uppväxt i Hälleviksstrand på Orust.

Mitt kreativa skapandet har alltid kretsat kring frisyrer, masker och huvudbonader. Alla har vi en sak gemensamt – huvudet.

Min första dröm var att bli frisör, sedan perukmakare och maskör. 1995 flyttade jag till Oslo, där jag såsmåningom erbjöds praktikplats på Den Norske Operas smink- och perukavdelning. Här fick jag möjligheten att pröva på flera av Operans alla avdelningar, som ljus, ljud, snickeri och tapetseri. Det var som att få kika genom nyckelhålet på dörrar till nya världar och få en glimt av varje yrke. Det var otroligt spännande och lärorikt.
Premiären på ”En midsommarnattsdröm” närmade sig och det föll sig så att modist- och maskavdelningen behövde hjälp. Framför mig placerades helt sonika en mask som föreställde en gräshoppa. Mitt uppdrag var att tillverka gräshoppans känselspröt. Jag insåg där och då att jag var fast. Det var inte peruker – utan hattar och masker – jag ville arbeta med.

Det ena ledde till det andra och under fyra år från 1996-2000 gick jag som modistlärling på Den Norske Opera.

Stipendier gjorde det möjligt att åka utomlands och studera. Jag åkte till London där jag praktiserade både på The Royal Opera House och Angels and Bermans. En resa gick till Stratford-upon-Avon och The Royal Shakespeare Theatre. Under hela min tid i London gick jag på kurser hos modisten Rose Cory. Tiden i London öppnade mina ögon ännu mer och jag sög bokstavligen in alla intryck och nya kunskaper.

07

Den sista resan gick till Stockholm och hattmakare Mark Eriksson som jobbade på SVT:s hattmakeri.

I samma stund som jag gick in genom den dörren, visste jag att jag hade hittat hem. Dofterna, verktygen – allt var perfekt. Jag hade hittat sista pusselbiten. Under tiden hos Mark tillverkade jag hattar i parti och minut. Före resan tillbaka till Oslo frågade Mark om jag kunde tänka mig att utbilda mig till hattmakare. Givetvis tackade jag ja! Jag gick klart min lärlingstid i Oslo och fick mitt gesällbrev som modist år 2000. Sen började min tid som hattmakarlärling hos Mark. När jag 2003 fick gesällbrev som hattmakare, flyttade jag hem till Göteborg och startade mitt företag. Mästarbrev som hattmakare mottog jag 2011 efter godkänt mästarprov. Min resa har varit fylld av äventyr och jag inser hur lyckligt lottad jag har varit som träffat så många människor som lärt mig så oerhört mycket. Och resan fortsätter! Nyfikenheten gör att jag lär mig något nytt varje dag – jag samlar på tekniker och lösningar. Dessutom har jag turen att ha människor runtom mig, som är lika engagerade och vetgiriga. Ett ovärderligt utbyte!  Jag har stor respekt för yrkeskunskap, arbetslivserfarenhet och livsvisdom.  Att vara ödmjuk inför andras kunskap och inse att man ibland bara skall sitta tyst och lyssna och insupa ny kunskap är en utmaning. Frågorna kan komma sen!

Samarbetet med Mark fortsätter in i framtiden.

Utmaningarna och projekten är många: Att säkra hattmakaryrkets framtid, att utveckla mitt eget hattmärke och hitta en lärling. Morgondagens alla utmaningar och projekt väntar runt hörnet!

Alla som känner mig vet att jag anser att problem bara är en utmaning – det finns alltid en lösning, det gäller bara att hitta den! Engagemang, nyfikenhet och problemlösarlust driver mitt arbete som hattmakare, modist och företagare.

 

symboler-lisa

 

 

Mina gesäll- & Mästarbrev

houseofmadhatter

House of Mad Hatter

Att kämpa för att förverkliga en dröm är fantastiskt – att få möjligheten att göra det tillsammans med likasinnade är magiskt!

House of Mad Hatter erbjuder ett forum för ett unikt samarbete där hantverkskunskap förenas med visioner, gränslöst skapande och fruktbärande möten. Ett forum som bjuder på en kreativ blandning där hantverkskunskaper bildar ett nav – en gemensam drivkraft för skapande, föreläsningar, showroom, workshops, försäljning och allt som har med hattar, huvudbonader, accessoarer, masker och fantasifulla kreationer att göra.

House of Mad Hatter låter dina drömmar gå i uppfyllelse. Här är högt i tak – kan bli hur galet som helst! Det är det som är själva huvudsaken.