Lisa är den första genom historien som innehar mästarbrev både som hattmakare och som modist.

Lisa har jobbat med hattar och huvudbonader sedan 1995. År 2000 mottog Lisa gesällbrev i modistyrket och började 2001 som hattmakarlärling hos hattmakarmästare Mark Eriksson på SVT:s hattmakeri i Stockholm. Efter att Lisa mottog sitt gesällbrev i hattmakaryrket år 2003 startade hon Franzén Hattmakeri i Göteborg. Som första kvinnan i Sverige mottog Lisa mästarbrev i hattmakaryrket år 2011. Lisa mottog sitt mästarbrev som modist 2021.

Hattmakarmästare Lisa är den 6:e hattmakaren i rakt nedstigande mästarled som går i Kungliga Hovleverantören A. F. Bodeckers fotspår.

Kunskapen om hattmakaryrket har förts vidare från mästare till lärling sedan början av 1800-talet. Hattmakaryrket använder verktyg och arbetstekniker som följer samma principer idag som på 1800-talet. Franzéns Hattmakeri tillverkar alla typer av herrhattar, såsom chapeau claque, derbyhattar, cylinderhattar, filthattar och militärhattar. Lisa är en av få hattmakare i världen som fortfarande tillverkar höga hattar på schellackstomme och som kan tillverka en cylinderhatt i felb från grunden. Förutom nytillverkning utförs reparation och restaurering av äldre hattar. Franzéns Hattmakeri tillverkar den akademiska insignien doktorshatten och levererar till 27 av Sveriges lärosäten.

Hattmakaryrket, med rötter i 1500-talet, är ett av de äldsta levande hantverksyrkena i Sverige.

Modist och Hattmakare är två närbesläktade yrken som ofta blandas ihop, kunskapsurvattning som hotar hattmakarykets överlevnad. Som den enda hattmakarmästaren i Sverige med gesäll- och mästarbrev har Lisa ensam ansvar för en månghundraårig hantverkstradition och dess överlevnad. Lisa jobbar aktivt för att lyfta statusen på hattmakaryrket och har påbörjat arbetet med att få till ett skydd av yrkestiteln hattmakare.

2021 mottog Lisa Franzén som första stipendiat Kungliga hovleverantörernas hantverkstipendium

Efter att hattmakarmästare Mark Eriksson gick bort 2021 blev Lisa Franzén Sveriges enda hattmakarmästare. Under samma år mottog hon som första stipendiat Kungliga hovleverantörernas hantverkstipendium. Detta gjorde det möjligt med en resa till England för att träffa andra hattmakarmästare. Under resan konstaterades det att den hattmakartekniken som finns bevarad i Sverige inte längre finns kvar. Efter resorna till England har Franzéns Hattmakeri och Hattmakarmästare Lisa Franzén haft besök av flera delegationer som häpnar över att det finns ett komplett hattmakeri kvar i Sverige.

2023 mottog Hattmakarmästare och Modistmästare Lisa Franzén Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj för utmärkt yrkesskicklighet

Hattmakare och Modist – två olika yrken.

Att sprida kunskapen om skillnaden mellan modist och hattmakare, dess tekniker, materialkunskap och historia samt vikten av att bevara gesäll- och mästarbrevstraditionen är en stor drivkraft i hennes arbete. Som hattmakarmästare och modistmästare tillverkar hon alla typer av hattar och huvudbonader – inga hattuppdrag är för små, stora eller omöjliga.

 

symboler-lisa

 

 

Lisa Franzéns Gesällbrev & Mästarbrev