Rädda Hattmakaryrket!

Rädda Hattmakaryrket!

Hattmakaryrkets framtid är akut hotad i coronans spår! 98 % av omsättningen i Franzéns Hattmakeri kommer från tillverkning av doktorshattar.  

När nu universitetens/högskolornas promotioner ställs in raderas både budget och planering för resten av 2020 och första halvåret 2021. Planeringen i ett hattmakeri ligger 1,5 år i framkant för att kunna hantera materialbeställningar som kan ha åtta månaders leveranstid.  

Nu måste vi göra allt för att Franzéns Hattmakeri, Sveriges sista hattmakeri, skall överleva. Hattmakaryrkets framtid hänger på vårt gemensamma engagemang. Annars riskerar ett hantverksyrke med hela dess kunskapsskatt som riskerar att gå i graven! 

KÖP EN STÖDPRODUKT 

Miniatyrhatt Nåldyna, Hattmakarnas Tygkasse och Boken Livsverk är våra tre stödprodukter. Du hittar information och hur du beställer längre ner i inlägget.

Genom ett köp stödjer du Sveriges Hattmakare Förenings arbete för Hattmakaryrket. Pengarna från försäljningen går oavkortat till att säkerställa Hattmakaryrket som en del av svensk hantverkstradition sedan 1597. 

ANNAT DU KAN GÖRA 

  • Passa på att renovera dina filt- och stråhattar, kepsar, båtmössor, studentmössor, ärvda doktorshattar, plommonstop, cylinderhattar. Se till att dina slitna klenoder blir som nya eller beställ din drömhatt.  Kontakta info@hattmakarna.se direkt och få en offert. 
  • Ge bort ett presentkort till någon som ska promoveras eller någon som älskar hattar och vill ha ett bidrag till en egendesignad hatt. Uppfyll någons hattdröm! Du beställer presentkortet på presentkortsidan som du hittar här
  • Köp något av alla våra tillbehör som present eller julklapp. En hatt behöver skötas om och förvaras rätt. Du hittar alla tillbehör under menyn Tillbehör
  • Vill du bidra med en pengagåva sätter du in ditt bidrag på Bankgiro 382-7557. Märk inbetalningen KAMPANJ RÄDDA HATTMAKARYRKET

VART GÅR PENGARNA? 

Allt arbete i Föreningen sker ideellt. Inga arvoden betalas ut. Alla insamlande pengar från försäljningen av stödprodukterna samt gåvor går till att rädda Franzéns Hattmakeri – Sveriges sista Hattmakeri. 

STÖDPRODUKTER 

Miniatyrhatt Nåldyna

Nåldynan är inspirerad av den Miniatyrdoktorshatt som bars på bröstet av filosofie magistrar och doktorer vid promoveringar till minne av den gamla doktorshatten. Den användes vid Lund och Uppsala universitet mellan 1700-1850. Originalet var överklädd med veckat svart siden och kullen hade ett svart sidenband med rosett. Hatten var ca 15 cm i diameter och 2.5 cm hög. 

Nåldynan är numrerad, handtillverkad och klädd med samma ripstyg som dagens doktorshatt. Ett miniatyrhantverk av högsta klass. Nummerlappen i läder är stämplad med gesäll- och mästarstämpeln och numret på baksidan förseglat med schellack.

Den perfekta presenten med unik historisk och akademisk anknytning. Nåldynan levereras i en svart presentförpackning tillsammans med en trycksak med historisk beskrivning samt mästarfoldern som berättar om hattmakaryrket.

Pris 350:- + frakt 


Hattmakarnas Tygkasse  

Trycket på tygkassen är inspirerad av hattmakaryrkets skråsymbol med hatten och stomjärnet innesluten i en cirkel. På ena sidan finns hattmakaryrkets skråsymbol. På andra sidan är hattmakarnas skråsymbol omgiven av 40 hantverksyrkens skråsymboler eftersom vi vill betona vikten av att stödja allt svenskt hantverk. 

Tygkassen är tillverkad i 100% certifierad ekologisk bomull enligt SKAL och produktionen certifierad av GOTS och REACH.

Tygpåsen har dubbla sydda sidor. Den är lika bred längs både sida och botten vilket ger en stabil och rymlig bomullskasse. Måtten på påsen är 40x40x14cm. En användbar allroundkasse som klarar minst 15 kg. Den finns både med långa och korta handtag med förstärkta sömmar.

På insidan finns en extra ficka för praktisk förvaring. Den sitter på sidan nere vid botten och passar bra till mobilen eller vattenflaskan. Tygkassen rymmer både den lilla och stora hattasken.

Pris 190 kr + frakt. 


Boken Livsverk 

Det här är inte en bok om produkter, material, sömmar eller tekniker. Inte i första hand. Istället är det berättelsen om människorna som arbetar med hantverket – hantverkarnas historier. Olika berättelser om både stagnation och renässans, om karriärval, drömmar och den obotliga lusten att skapa något med både händerna och huvudet. En unik inblick i yrkesmänniskors vardag och i yrkena som vägrar att dö. 

I den här boken möter du dem som brinner för det gedigna hantverket och vars livshistorier är tätt sammanflätade med yrkesidentiteten. Personer som har ärvt sina yrken, uppfunnit dem själva eller tjatat sig till en plats i sitt skrå. Som har sett hantverkskunnandet förändras, nästan dö ut och återuppfinnas flera gånger om. Människor som inte vill hamna på museum. 

Livsverk innehåller tretton personporträtt och nedslag i nio olika hantverksyrken – möten och samtal utspridda över två års tid. Tretton hantverksliv sida vid sida i samma volym.  

Pris 350:- + frakt. 

Vill du beställa en stödprodukt – klicka på länken så kommer du till sidan med formuläret som du fyller i. https://www.hattmakarna.se/sveriges-hattmakare-forening/

Stort tack för ditt stöd i kampen för att rädda Hattmakaryrket!