Vem är hattmakarmästare Lisa Franzén?

Vem är hattmakarmästare Lisa Franzén?

Lisa Franzén, är född 1975 i Mölndal och är till största delen uppväxt i Hälleviksstrand på Orust. Hennes kreativa skapande har alltid kretsat kring frisyrer, masker och huvudbonader. Alla har de en sak gemensamt – huvudet.

Hennes första dröm var att bli frisör, sedan perukmakare och maskör. 1995 flyttade hon till Oslo, där hon såsmåningom erbjöds praktikplats på Den Norske Operas smink- och perukavdelning. Här fick hon möjligheten att pröva på flera av Operans alla avdelningar, som ljus, ljud, snickeri och tapetseri. Som att få kika genom nyckelhålet på dörrar till nya världar och få en glimt av varje yrke. Otroligt spännande och lärorikt.
Premiären på ”En midsommarnattsdröm” närmade sig och det föll sig så att modist- och maskavdelningen behövde hjälp. Framför henne placerades helt sonika en mask som föreställde en gräshoppa. Hennes uppdrag var att tillverka gräshoppans känselspröt. Hon insåg där och då att hon var fast. Det var inte peruker – utan hattar och masker – hon ville arbeta med.

Vill du läsa mer om Lisa Franzén och hur hon blev modist och hattmakare –  klicka på länken här!